top

Zet zichzelf recht

Stabiliseren

traditioneel gezien is er een fundering nodig voor het neerzetten van een huis. Deze moet zo stabiel zijn dat deze, voordat het huis verder opgebouwd kan worden, zo goed als niet kan bewegen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet er op zijn minst redelijk wat zand weggegraven worden, dan moet er een bekisting gemaakt worden, dan komt er staal in, en dan beton. Als het tegenzit moet er ook nog geheid worden. Bij elkaar best wel een grote kostenpost.

Omgekeerde benaderingen

Bij de Homer hebben we dit principe omgedraaid. De Homer staat op 4 palen die elektronisch in en uit kunnen schuiven. Als de grond op een plek, ten opzichte van een andere plek meer verzakt, schuift de wegzakkende paal een beetje uit om de verzakking te compenseren. Als deze niet verder uitgeschoven kan worden, zakken de andere drie palen zover als nodig. Door deze benadering hoeft de grond niet heel stabiel te zijn, en ook niet recht. De Homer past zich aan. Als je er maar kunt komen met een BE oplegger.

Voorbereiding

Om de Homer bijvoorbeeld achter in je tuin neer te plaatsen, waar de ondergrond onvoldoende draagkracht bied, zal er wel iets aan de ondergrond gedaan moeten worden. Om op locatie te komen, zullen er tijdelijke rijplaten neergelegd moeten worden, en onder de stempels stelton beton platen. Dat zal door een bedrijf gedaan moeten worden. Dat brengt verhoudingsgewijs niet veel kosten met zich mee.

Techniek

Om te kunnen schuiven gebruikt de Homer 4 elektromotoren, die een spindel aandrijven, die de palen kunnen laten bewegen. Twee van de 4 motoren hebben bij hun aansturing level sensoren. Deze meten de hoeken dwars en langs (x en y as). Verder lezen de 4 motorregelingen nog uit wat het amperage is wat er gebruikt wordt bij het draaien van de motor, leest hij de hoogte ten opzichte van de grond af, en leest hij de positie van de stempel uit. De stempels kunnen tot 95 cm uitschuiven.

De regeling

De regeling werkt op basis van de input van in eerste instantie de level sensoren. Eerst wordt er gekeken of er geen torsie is in de Homer; dat is als beide x en y waarden ongelijk zijn. Er is namelijk nog niet zoveel aan de hand als een huis in zijn geheel “netjes” scheef staat. Door een gebouw te torderen belast je een huis zo, dat er dingen stuk kunnen gaan. Deuren kunnen dan gaan klemmen bijvoorbeeld. Als blijkt dat het huis getordeerd staat, stuurt de regeling de motoren dusdanig aan dat de torsie er uit gaat.

Als de Homer niet meer getordeerd staat, dan wordt er gekeken of het waterpas staat, en corrigeert dat eventueel.

Gebruik

Tijdens het gebruik kan ingesteld worden hoe frequent de status van de Homer is, en stelt dan, zo nodig bij. Dat gebeurd geheel automatisch, en daar heb je zo goed als geen notie van.

De hoogte van de Homer kan je zelf instellen, van plat op de grond (gerekend vanaf het hoogste punt) tot circa 50 cm.

Stel, dat om wat voor reden dan ook, de motoren stuk zijn, of er geen stroom is, dan kun je de motoren eenvoudig afkoppelen, en kun je met een hand ratel, de individuele poten in en uitschuiven. Dat is niet zwaar, maar kost wel wat tijd. In nood is dat in ieder geval geen probleem.

Transport

Als de Homer vervoerd wordt zet je de homer eerst helemaal omhoog, op circa 95 cm van de grond, dan rijd je er de trailer onder, dan laat je de Homer netjes zakken zodat hij op de trailer staat, en dan schuif je hem in. De haken van de Homer zetten zich vast aan de trailer, zodat je er mee weg kunt rijden. De Homer volledig omhoog zetten gaat met een druk op de knop, dan het zichzelf laten zakken als de trailer er onder staat gaat met de volgende druk op de knop, en het inschuiven is een derde druk op de knop. Daar is geen hulp bij nodig.

Vervolgens op de nieuwe locatie aangekomen gebeurd precies hetzelfde, maar dan in omgekeerde volgorde. Als het je eigen trailer is kan je de trailer natuurlijk ook gewoon laten staan.

Kosten.

De kosten voor deze techniek worden ruimschoots gecompenseerd door de gigantische besparing ten opzichte van traditioneel bouwen, omdat de enige voorbereiding is eventueel een paar platen neerleggen voor onder de stempels, mocht de ondergrond echt te slecht zijn. Maar dan hebben we het over een situatie dat een auto er ook al niet meer kan rijden.

Category
Date
Tags

Write a Comment