top

Stalen gevel

Als je met de Homer vaker de weg op wil is de stalen gevel een goede optie. Deze is oerdegelijk en vraagt zo goed als geen onderhoud. Deze gevel geeft karakter, en geeft een ander gevoel dan wanneer het van bijvoorbeeld hout zou zijn, of vlakke platen.

Ontwerp

Als de Homer over de weg rijd, moet hij daar geschikt voor zijn. Ook vonden we het fijn als het er meer uitziet als een caravan dan als een huis op wielen. Je moet er het gevoel bij hebben dat je het ziet zitten er mee op vakantie te gaan.

Door het staal te combineren met hout, op die delen die zichtbaar worden als je de Homer uitschuift wordt het meteen vriendelijker.

 

roestvast staal

Het eerste idee was om de buitenkant te bekleden met stalen of aluminium platen. Daar hebben we van af gezien, omdat er bij het kleinste krasje in de plaat, tijdens de verwerking of gebruik, er jaren later daar lelijke plekken ontstaan. Dat is dan niet duurzaam. Alles wat gelakt is moet bijgehouden worden, omdat het vaal wordt. Bij roestvast staal is dat niet zo. Nu zijn er verschillende legeringen, in hoofdzaak 304 en 316L. Bij 304 ontstaat er bij een zilt klimaat, of in een industriegebied met vieze lucht evengoed roest. Bij 316L niet, en dat hebben we om deze reden gekozen.

Een gevel moet kunnen ademen, maar natuurlijk ook waterdicht zijn. Omdat roestvast staal best heftig is als gevel, is geprobeerd het in het ontwerp zo vriendelijk mogelijk te maken. Dat hebben we geprobeerd door willekeurige “plaggen” te maken, die als dakpannen elkaar overlappen. Technisch gezien had dat ook recht gekund in een vast patroon, maar dit vonden we leuker, omdat het bij een strak patroon industrieel en onpersoonlijk zou worden. De verticale strakke en nette “balken”, die de plaggen of pannen van elkaar verdeeld maken kleden kaderen het geheel weer, zodat het wel een nette uitstraling krijgt. Of, dat is in ieder geval onze bedoeling geweest.

Een ander aspect van het ontwerp is de oppervlakte van het staal, hoe gladder de plaat is, hoe minder vaak hoeft de gevel gereinigd te worden, maar je ziet er tegelijkertijd meer beschadigingen op. Deze plaat is “zijdeglans”. Ook heeft roestvast staal snel de neiging om hol of bol te staan. Als de gevel vlak was geweest dan had je iedere afwijking en deuk gezien, wat dan al heel snel storend is. Net als bij een auto. Door de kleinere pannen valt een beschadiging niet snel op, en omdat de pannen willekeurig zijn gemaakt, en er meteen torsie in zit, wat inherent is aan deze methode, zit dat overal. Hierdoor kan de gevel veel langer mee.

 

Category
Date
Tags

Write a Comment