top

Stroom: 24 volt gelijkspanning

Tegenwoordig gebruiken de meeste apparaten in huis gelijkspanning. Dat we nu nog in huis 230 volt wisselspanning geleverd krijgen is geschiedkundig ontstaan. In het verleden lukte het Nicola Tesla met wisselspanning om grote vermogens over een grote afstand te transporteren door de spanning te verhogen, waardoor de kabels relatief dun konden blijven. Dat lukte Edison Watt met gelijkspanning niet.

Nadelen van wisselspanning

Wisselspanning heeft meerdere nadelen ten opzichte van gelijkspanning. Zo zijn wisselspanning motoren bijvoorbeeld minder efficiënt. Elektronica werkt op gelijkspanning. Ook zonnepanelen leveren gelijkspanning. Dat moet dan weer omgezet worden naar wisselspanning, want de meeste apparaten werken op gelijkspanning tegenwoordig. Wisselspanning is, bij hetzelfde vermogen, veel gevaarlijker om aan te raken dan gelijkspanning.

Door de ontwikkelingen in de elektrotechniek is gelijkspanning nu ook eenvoudig naar een hoge spanning te brengen, wat, ten opzichte van wisselspanning nu efficiënter is.

Als het stroomnet nu opnieuw aangelegd zou worden is de kans groot dat het nu gelijkspanning zou zijn.

Als het stroomnet nu opnieuw aangelegd zou worden is de kans groot dat het nu gelijkspanning zou zijn.

Veiligheid

Gelijkspanning is veilig tot 60 volt, bij wisselspanning is dat 25 volt. In Europa komt er 230 volt wisselspanning uit het stopcontact.

Het is een misvatting dat gelijkspanning veilig is. Er lopen hogere ampères, voor een vergelijkbaar vermogen ten opzichte van 230 wisselspanning, waardoor er makkelijker brand zou kunnen ontstaan. Bij wisselspanning is dat minder. Om dat te ondervangen is het belangrijk de installatie goed te ontwerpen, en secuur te werken met zekeringen. Gelijkspanning is wel weer eenvoudig te schakelen en te monitoren.

stroom

Veiligheid van gelijkspanning

Energiebesparing met gelijkspanning

Voor de elektrische installatie in de Homer hebben we gekozen voor een 24 volt gelijkspanning systeem. De meeste apparaten van tegenwoordig werken op gelijkspanning, en zonnepanelen leveren gelijkspanning. Doordat deze gelijkspanning direct te gebruiken zijn er maar weinig transmissie verliezen. In een traditioneel 230 volt systeem wordt de lage gelijkspanning van zonnepanelen eerst omgezet naar 230 volt wisselspanning. Daarna wordt het in een apparaat vaak weer naar gelijkspanning omgezet. Bij beide omzettingen gaat er zeker 30% aan energie verloren! Daardoor is er maar liefst het dubbele aantal zonnepanelen nodig om dezelfde capaciteit te bereiken!

Homer: 24 volt gelijkspanning

Er zijn verschillende gelijkspanningssystemen. Zo heb je systemen die werken op 12 volt, 24 volt, en 48 volt. De meeste apparaten werken op 12 volt of op 24 volt. In de Homer is gekozen voor een systeem van 24 volt. Voor 12 volt moeten de kabels namelijk twee keer zo dik zijn: dat kost meer koper en gewicht. Voor de led verlichting is gekozen voor 12 volt, omdat daar in dat geval het aanbod het grootst in is.

Laptops gebruiken meestal 19,5 volt. Om op het elektriciteitsnet aangesloten te kunnen worden hebben ze hun eigen voeding die van 230 volt ac (wisselspanning) 19,5 volt maakt. In de Homer is met het systeem van 24 volt voor het gebruik van een laptop geen transformator nodig. De Homer zet zelf 24 volt om naar 19,5 volt. Door de transformator van 230 volt ac er tussenuit te halen, bespaart de Homer aanzienlijk in het energie verbruik. De omzetting van 24 volt naar 19,5 volt geeft 95% rendement, ten opzichte van een rendement van 70% bij de omzetting van 230 volt naar 19,5 volt.

Op deze manier bespaart de Homer ook met andere apparaten in huis stroomverbruik.

 

Category
Date

Write a Comment