top

Isolatie

Resol schuim

De eisen waar de isolatie moet voldoen is zeer hoog, zodat het voldoet aan het bouwbesluit voor permanente bewoning. Daarmee is de warmte doorstroom laag, ventilatie laag én moet het binnenklimaat gezond blijven; met andere woorden, er mag geen schimmel ontstaan. Tegelijkertijd moet de constructie zo licht mogelijk zijn, maar toch sterk. Ook de productiekosten moeten zo laag mogelijk zijn. Door, van binnen naar buiten, het aandeel isolatie zo hoog mogelijk te houden, kan de wand dun blijven.

Mijn oplossing

Mijn oplossing is een lichte constructie die tegelijkertijd weinig warmte doorlaat, geïsoleerd met een milieuvriendelijk resol schuim, afgerond met dampopen waterkerende en dampremmende folie.

Ingebouwd resol schuim

Milieuvriendelijk resol schuim, ingebouwd tussen de dunne 18mm multiplex ribben van de Homer

Lichte constructie

De constructie bestaat uit een H-balk van hout. Die zorgt voor een lichte constructie die tegelijkertijd weinig warmte doorlaat. Daarbij is de midden 18 millimeter, en de binnen en buitenkant vangt de spanning op.

Homer houten wandopbouw

Houten wandopbouw van de Homer. Hier zijn de rug en de ribben van de H-balk duidelijk zichtbaar. De isolatie komt hier straks tegenaan.

Milieuvriendelijke isolatie

De isolatie is van Resol schuim van het merk Kingspan, dat heeft een zeer laag warmtetransport waarde (lambda 0,018). Resol is van een milieuvriendelijk materiaal gemaakt, in tegenstelling tot vergelijkbare materialen zoals PIR en PUR platen,. PIR en PUR platen ademen damp uit, wat ongezond is, en bij brand komen daar giftige dampen vrij. Bij resol is dat niet.

Kingspan Kooltherm 108 resol

Resol schuim van het merk Kingspan

Als je zelf de gewenste isolatiedikte wilt berekenen, kun je online verschillende handige tools vinden. Zoals deze isolatie calculator van Dick’s Website.

Gezond klimaat met optimaal vochttransport

Als binnenlucht afkoelt, als het door de constructie naar buiten gaat laat het vocht los, en deze condenseert dan ín de muur, dat gaat daar dan schimmelen, de isolatie waarde neemt af en het kan zelfs bevriezen. Om dat tegen te gaan maak ik gebruik van zowel dampremmende als dampopen waterkerende folie.

Dampremmende folie

Aan de binnenkant van de Homer zit een damp remmende folie van het merk Taftex. Dit zorgt dat schimmel geen kans krijgt terwijl de wand wel lekker ademt.

Dampremmende folie

Dampremmende folie van Taftex aan de binnenkant (warme zijde) van de Homer

Dampopen folie

Aan de buitenkant zit er een waterdichte folie, maar wel damp open folie van het merk Taftex. Dit om eventueel spatwater tegen te houden, maar wél de damp doorlaat.

Ingebouwde dampopen waterkerende folie

Dampopen waterkerende folie van Taftex

Wandopbouw van binnen naar buiten

De wandopbouw van de Homer is van binnen naar buiten als volgt:

  1. Houten lijsten en panelen
  2. Dampremmende folie
  3. 9 mm constructie multiplex
  4. Resol isolatie, met op iedere 50 cm een multiplex verlijmde H-balk
  5. Waterkerende dampopen folie
  6. Tegen de zijkanten van de “rug” van de H-balk zit, over de folie heen, de roestvast stalen gevel bekleding heen, met dáár weer tegen aan vierkante kokers roestvast staal, voor de koude zijde van de warmtepomp
  7. Een breed U-profiel van roestvast staal om het geheel netjes af te werken
Geisoleerde wand met Kingspan Kooltherm 108

Geïsoleerde wand met resol schuim van de Homer 

Category
Date

Write a Comment